Geen boetes en voldoen aan de

Informatieplicht energiebesparing

✓ Geen onnodige verplichtingen

✓ Geen boetes

✓ Inzicht in uw situatie & beter rendement

✓ Verplichting voldaan

Gratis check, levert unieke tips op en binnen 1 minuut ingevuld!

Informatieplicht als belangrijk onderdeel van de energiebesparingsplicht

De informatieplicht is onderdeel van de energiebesparingsplicht en heeft tot doel om de naleving van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder te controleren. Bedrijven en instellingen die aan de voorwaarden van de energiebesparingsplicht voldoen, moeten eens in de 4 jaar rapporteren over hun inspanningen. Op deze pagina leggen we in detail uit wat de informatieplicht inhoudt, wie eraan moet voldoen, hoe bedrijven en instellingen hier efficiënt mee kunnen omgaan, en hoe Energiesnoeier ondersteuning kan bieden in deze kwestie.

Wat is de informatieplicht energiebesparing?

Om ervoor te zorgen dat er in Nederland de komende jaren veel energie bespaard gaat worden, heeft de RVO de energiebesparingsplicht in het leven geroepen. Middels deze plicht worden bedrijven en instellingen verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of korter uit te voeren. Maatregelen die gemiddeld genomen binnen 5 jaar terugverdiend kunnen worden zijn opgenomen in de zogenoemde erkende maatregelenlijst (EML). Echter geldt de energiebesparingsplicht alleen voor bedrijven die aan de onderstaande voorwaarden voldoen:

  • De energiebesparingsplicht geldt voor bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas verbruiken op een of meerdere locaties.


De informatieplicht is een onderdeel van de energiebesparingsplicht. Wanneer een bedrijf of instelling aan de voorwaarden voor de energiebesparingsplicht voldoet, zal ook de informatieplicht van toepassing zijn.

Pak de informatieplicht efficiënt aan!

De informatieplicht kan voor bedrijven en instellingen een wat onduidelijke en tijdrovende klus zijn. Je wilt je tenslotte liever bezig houden met de core business en het aansturen van de organisatie. Om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de informatieplicht, is het aan te raden om structureel te werk te gaan. Onderstaand stappenplan helpt hierbij.

Wanneer een bedrijf of instelling onderworpen wordt om aan de energiebesparingsplicht te voldoen en daarbij dus ook te maken krijgt met de informatieplicht, is het belangrijk om zo snel mogelijk te oriënteren wat er nodig is om te voldoen aan de regelgeving.

  • Hoe wordt het energieverbruik gemeten?

Wanneer de energiebesparingsplicht voor een bedrijf of instelling gaat gelden, moet er verplicht een energie managementsysteem (EMS) en energie bewakingssysteem (EBS) in gebruik genomen worden. Middels dit systeem kunnen bedrijven en instellingen inzichtelijk maken hoe het energieverbruik eruit ziet. Deze informatie is nodig voor de rapporten die ingediend moeten worden via de informatieplicht.

  • Hoe ga je over het energieverbruik rapporteren?

Met informatie uit het EMS kunnen de rapportages opgesteld gaan worden om te voldoen aan de informatieplicht. Bedenk of de organisatie dit zelf gaat opstellen middels de richtlijnen van de RVO, of dat dit uitbesteed gaat worden. Gebruik deze rapportages ook om inzicht te krijgen in hoe er op een efficiënte manier energie bespaard kan worden.

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat er op tijd en volgens de juiste criteria wordt gerapporteerd. Eens in de 4 jaar moeten bedrijven en instellingen de rapportages indienen bij de RVO. Bij de informatieplicht wordt onderscheid gemaakt tussen bedrijfsactiviteiten en gebouwen. Hierbij is de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk voor de informatieplicht met betrekking tot het gebouw zelf. Het bedrijf of de instelling is verantwoordelijk voor de informatieplicht met betrekking tot de activiteiten die binnen en buiten het gebouw plaatsvinden. Indien een bedrijf of instelling een gebouw huurt, zal de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk zijn voor de informatieplicht met betrekking tot dat gebouw.

Naast de plicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren, is het aan te raden om na de uitvoering de veranderingen te monitoren, optimaliseren en onderhouden. Op deze manier zal inzichtelijk worden wat de daadwerkelijke besparing is en kan er worden geoptimaliseerd indien nodig. Het is namelijk zo dat wanneer bepaalde energiebesparende maatregelen niet goed onderhouden worden, de energiebesparing tegen kan vallen. Dit wil je voorkomen.

Om op een efficiënte manier om te gaan met energiebesparing en de informatieplicht, is het verstandig om dit onderdeel mee te nemen in het bedrijfsbeleid. Op deze manier zal de informatieplicht een simpel traject worden en kan de organisatie stappen zetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

‘’Wij zijn jouw extra teamlid op energiebeleid’’

Of het nu draait om de informatieplicht of het complete energiebeleid binnen een organisatie. Energiesnoeier is er om jullie te voorzien van gemak, duidelijkheid en efficiëntie rondom het energiebeleid. Wij helpen graag om een efficiënte manier te vinden voor jullie organisatie, waarmee de informatieplicht niks meer is dan een duidelijk inzicht van energieverbruik en kansen.

De informatieplicht achter de rug?

Nu we een goed inzicht hebben op het energiebeleid van de gehele organisatie, helpen we je graag om de belangrijkste inzichten om te zetten in actie. Als extra teamlid informeren we je over de mogelijkheden en adviseren we over een handig actieplan. We blijven dus betrokken bij de organisatie om de energietoekomst veilig te stellen.

Veel gestelde vragen rondom de informatieplicht

Nee, de informatieplicht geldt niet voor gebouwen met een woonfunctie. In dit geval vallen een woningcorporatie en een VVE dus niet onder de informatieplicht. Voor bijvoorbeeld vakantieparken geldt dat de gebouwen waar permanent mensen wonen, niet meetellen in het energieverbruik van een locatie. De gebouwen die gebruikt worden door mensen die hier komen ‘’logeren’’ tellen daarentegen wel mee aangezien dit geen woonfunctie betreft.

Er wordt gekeken naar het energieverbruik per locatie van een bedrijf of organisatie. Alle gebouwen en activiteiten die op deze locatie plaatsvinden worden meegeteld in het energieverbruik van de betreffende locatie. Heeft het bedrijf of de instelling in zijn totaliteit een hoger energieverbruik dan in de voorwaarden vastgelegd, maar is dit op elke afzonderlijke locatie minder? Dan heeft het bedrijf of de instelling geen informatieplicht.

Ja, ook wanneer een bedrijf of instelling zelf energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, zal het verbruik van deze energie meegeteld worden. Zelf opgewekte energie dat verkocht, opgeslagen of teruggeleverd wordt, telt niet mee.