Je verbruik onder controle met

Energiesoftware
(GA1-EBS)

✓ Inzicht in verbruik

✓ Tijdsbesparing

✓ Besparingspotentieel zichtbaar

✓ Verplichting voldaan van informatieplicht

Gratis check, levert unieke tips op en binnen 1 minuut ingevuld!

De GA1 – EBS maatregel verplicht?

Voor steeds meer bedrijven wordt een concreet inzicht in het energieverbruik steeds belangrijker. Zo krijgen steeds meer bedrijven te maken met nieuwe wet- en regelgeving, en energiebesparing wordt een steeds belangrijkere factor in het bedrijfsbeleid. Een Energiebeheer- en registratiesysteem (EBS) maakt het mogelijk om het energieverbruik inzichtelijk te maken. Naast dat het erg handig is om inzicht te creëren, is het voor steeds meer bedrijven een verplichting. Onder de energiebesparingsplicht zijn bedrijven met een energieverbruik hoger dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas verplicht om bepaalde energiebesparende maatregelen uit te voeren. In de zogenoemde erkende maatregelenlijst (EML) zijn deze verplichte energiebesparende maatregelen opgenomen. Een EBS is ook opgenomen onder de noemer GA1.

Op deze pagina leggen we gedetailleerd uit wat een EBS is, hoe organisaties effectief gebruik kunnen maken van een EBS en hoe Energiesnoeier nog meer inzicht kan geven in het energiebeleid.

Wat is de GA1 – EBS maatregel?

De GA1 – EBS-maatregel is een van de energiebesparende maatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdient en op de erkende maatregelenlijst (EML) van de RVO staat. De energiebesparende maatregelen die op de EML staan, zijn verplicht te implementeren wanneer een bedrijf of instelling moet voldoen aan de energiebesparingsplicht. Sinds 1 juli 2023 is deze lijst geactualiseerd en staat een energie beheer- en registratiesysteem (EBS) vermeld op de EML onder de noemer GA1.

Een EBS is dus verplicht voor bedrijven en instellingen die moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht. Met een EBS zijn bedrijven en instellingen in staat om het energieverbruik nauwkeurig te meten en analyseren. In het EBS kunnen bedrijven zien hoe het energiegebruik over de dag of jaar verloopt en waar verbeteringen mogelijk zijn. Aan de hand daarvan kunnen klimaatinstallaties preciezer worden ingesteld, wat energiebesparing mogelijk maakt.

De functies van een energiebeheer- en registratiesysteem

Een EBS heeft verschillende belangrijke functies. Deze functies zijn nodig om te voldoen aan de informatieplicht, maar bieden ook veel extra voordelen voor het energiebeleid van een bedrijf of instelling.

  • Real-time energiedata
  • Grafieken en overzichten met dagelijks, wekelijks en maandelijks energieverbruik
  • Uitlezen van gebouwbeheersystemen
  • Meten van eigen energie opwek
  • Trendanalyses
  • Benchmarkgegevens
  • Voorspellingen van de energievraag
  • Advies over energiebesparende maatregelen

Zo ga je efficiënt om met een EBS

Het gebruik van een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) kan zowel algemene als specifieke inzichten in het energieverbruik opleveren. Steeds meer bedrijven en instellingen maken tegenwoordig gebruik van een EBS. De inzichten die hieruit gehaald kunnen worden, variëren.

Het is belangrijk om te weten wanneer het energieverbruik het hoogste is om te kunnen achterhalen welke processen het meeste energie kosten. Op deze manier kan gericht gekeken worden naar hoe en waar de meeste energiebesparing mogelijk is.

Sluipverbruik is energieverbruik dat je niet direct door hebt. Zo kunnen er bijvoorbeeld s ’nachts allerlei apparaten en instellingen aan staan die onnodig energie verbruiken.

Profiteren van de momenten wanneer de energie het goedkoopst is. Met energy load balancing zorg je dat je precies weet op welk moment van de dag de energie het goedkoopst is en/of wanneer de eigen energie opwek het grootst is. Op deze momenten kunnen vervolgens de grootverbruikers afgestemd worden. Denk bijvoorbeeld aan het efficiënt opladen van elektrische bedrijfsvoertuigen op het moment dat de zonnepanelen meer energie opwekken dan op dat moment nodig is.

Bij veel organisaties zijn geautomatiseerde processen verkeerd ingesteld. Denk bijvoorbeeld aan een aircosysteem dat is ingeschakeld op het moment dat het verwarmingssysteem aan het verwarmen is. Dit klinkt misschien onwerkelijk, maar het komt regelmatig voor zonder dat dit merkbaar is.

‘’Wij zijn jouw extra teamlid op energiebeleid’’

Of het nu draait om het implementeren van een EBS of het inzichtelijk maken van de gegevens uit een EBS. Energiesnoeier is er om jullie te voorzien van gemak, duidelijkheid en efficiëntie rondom het energiebeleid. Wij blijven continue betrokken bij het grip houden op het energiebeleid.

EBS energiesnoeier

Veel gestelde vragen rondom de
GA1 – EBS maatregel

Een EBS is niet voor elk bedrijf verplicht. Echter, wanneer een bedrijf moet voldoen aan de energiebesparingsplicht, dan is een EBS wel verplicht. Een bedrijf of instelling moet alleen voldoen aan de energiebesparingsplicht als het meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas op jaarbasis verbruikt.

Bedrijven en instellingen hebben vaak geen idee waar hun energieverbruik precies vandaan komt. Een EBS-systeem is de eerste stap om die analyse te doen, om vervolgens gericht aanpassingen te doen binnen het bedrijf. Het doen van eenvoudige aanpassingen en het slimmer regelen van het energieverbruik levert sommige bedrijven tot wel 20% energiebesparing op. En dat zonder grote investeringen.

De erkende maatregelen lijst gaat om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De maatregelen zijn erkend vanuit de RVO en helpen bedrijven te voldoen aan de energiebesparingsplicht. Een energie beheer- en registratiesysteem (EBS) staat ook op de erkende maatregelenlijst onder de noemer GA1. De EML is sinds juli 2023 reeds geactualiseerd.

Investering

Prijzen zijn excl. btw per maand.


  • Heeft u meer dan 4 aansluitingen per pand of meer dan 5 panden dan volgt een offerte opmaat.
  • Nabespreking is bij Software /Basis /Monitoring niet inbegrepen maar gebeurt op basis van nacalculatie voor 85 per uur.
  • Monitoring is een beknopte analyse waarbij we de cijfers vertalen naar praktische tips die gemakkelijk te implementeren zijn. Waarbij alle uren (o.a. van analyse en rapportage) bij de prijs inbegrepen zijn.