Geen boetes en voldoen aan de

EED-auditplicht

 Nuchtere benadering

✓ Geen onnodige verplichtingen

✓ Inzicht in uw situatie & beter rendement

✓ Verplichting voldaan, voorkomen boetes

Gratis check, levert unieke tips op en binnen 1 minuut ingevuld!

Overzichtelijk voldoen aan de EED-plicht

De energie-efficiëntierichtlijn, je hebt er vast al eens over gehoord. Deze richtlijn verplicht grote bedrijven in Europa om eens in de 4 jaar een energie-audit uit te voeren. Voor bedrijven kan dit een complex onderzoek zijn waarin met veel verschillende aspecten rondom energie-efficiëntie rekening gehouden moet worden. Op deze pagina leggen we uit wat de EED-plicht inhoudt, voor wie deze verplichting geldt, hoe bedrijven hier efficiënt mee om kunnen gaan en hoe Energiesnoeier een overzichtelijke ondersteuning kan bieden.

Wat is de EED? (Energy Efficiency Directive)

Om het behalen van de klimaat- en energiedoelstellingen te versnellen, heeft de Europese Unie de EED in het leven geroepen. De EED is een richtlijn voor bedrijven en instellingen met een economische activiteit die voldoen aan minimaal één van onderstaande factoren.

  • Er is meer dan 250 fte in dienst van de gehele organisatie waarbij partnerondernemingen en/of dochterondernemingen worden meegerekend.
  • Er wordt een jaaromzet gerealiseerd van meer dan 50 miljoen euro en er is een jaarlijkse balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. Ook hierbij worden partnerondernemingen en dochterondernemingen meegerekend.

Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 6000 bedrijven EED-plichtig. Dit betekent dat deze bedrijven eens in de 4 jaar een energie-audit moeten uitvoeren die voldoet aan alle richtlijnen. Met de EED-richtlijn wil de EU een jaarlijkse energiebesparing van 0,8% realiseren en moet de gemiddelde energie-efficiëntie 32% hoger uitvallen dan in 2007 als prognose werd gesteld.

EED energie-audit plichtig? Neem doeltreffende maatregelen!

De EED energie-audit kan een uitdaging zijn die veel tijd en moeite kost. We kunnen echter aanzienlijk besparen op tijd en inspanning door efficiënt te werk te gaan. Zie ook de voordelen van de EED, aangezien het bedrijf duidelijke inzichten krijgt in hoe het energie (en dus energiekosten) kan besparen en tegelijkertijd stappen kan zetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Om de energie-audit overzichtelijk en efficiënt in te kunnen vullen, is het belangrijk dat alle benodigde data op voorhand al aanwezig is. Op deze manier is het veel makkelijker om invulling te geven aan het rapport. Voorbeelden van benodigde data zijn:

  • Energieverbruik van het meest recente boekjaar (in gigajoule).
  • Totaalverbruik gespecificeerd aan elektriciteit, aardgas, warmte, autobrandstof en eventuele andere energiedragers.
  • Deelverbruik van het energieverbruik voor processen, gebouwen, installaties en vervoer binnen de onderneming.
  • Belastinggegevens over het energieverbruik.
  • Potentiële energiebesparing van duurzame maatregelen.

Vanuit de RVO zijn er overzichtelijke sjablonen beschikbaar waarmee gemakkelijk invulling gegeven kan worden aan de verplichte informatie die in de EED-audit beschreven moet worden. Middels deze sjablonen stel je zelf een audit op. Echter is het aan te raden om dit proces uit te besteden aan professionals om tijd en moeite te besparen.

Na het indienen van de energie-audit, zal de RVO controleren of alle informatie compleet is en voldoet aan de criteria. Na goedkeuring, kan de onderneming besluiten om te investeren in de energiebesparende maatregelen die in de energie-audit zijn opgenomen. Als onderneming heb je nu een goed beeld in het besparingspotentieel en dus kunnen er weloverwogen keuzes gemaakt worden omtrent energiebesparende maatregelen.

Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven genieten van fiscale voordelen. Dit is overigens ook mogelijk zonder voorafgaande energie-audit. De RVO biedt echter de mogelijkheid om de kosten van de EED energie-audit op te nemen in de EIA wanneer het bedrijf investeert in één of meer van de maatregelen die in de audit zijn opgenomen.

‘’Wij zijn jouw extra teamlid op energiebeleid’’

Als het gaat om de EED-plicht, denkt Energiesnoeier graag met je mee over hoe je de aankomende energie-audits het beste kunt aanpakken en hoe de organisatie hier het beste mee om kan gaan. Samen stellen we een plan van aanpak op om op een gestructureerde manier te werk te gaan.

De EED energie-audit achter de rug?

Nu we een goed inzicht hebben op het energiebeleid van de gehele organisatie, gespecificeerd per vestiging en gebouw, helpen we je graag om continu grip te houden op het energiebeleid. Als extra teamlid informeren we je over nieuwe mogelijkheden, wet- en regelgeving en adviseren we over belangrijke veranderingen. We blijven dus betrokken bij de organisatie om de energietoekomst veilig te stellen.

Veel gestelde vragen rondom de EED energie-audit

Een bedrijf kan zich voorbereiden door relevante energiegebruik gegevens te verzamelen, zoals (energie)facturen, operationele gegevens van apparatuur, en onderhoudsrapporten. Verzamel deze gegevens voor de 4 processen die terugkomen de energie-audit; gebouwen, installaties, industriële processen en zakelijk vervoer. Het is ook nuttig om een overzicht te hebben van eerdere energiebesparende maatregelen.

Hoewel bedrijven zelf de energie-audits kunnen uitvoeren, is dit niet altijd de beste optie. Het is van cruciaal belang dat de audit voldoet aan de EED-richtlijnen en nauwkeurig en objectief wordt uitgevoerd. Het kan een tijdrovende klus zijn waardoor uitbesteden vaak als de slimmere optie gezien wordt.

Wanneer het bedrijf haar gebouwen huurt, dan kan het zijn dat het bedrijf alleen verantwoordelijk is voor de processen die in eigen beheer zijn. Denk hierbij aan installaties en apparatuur die eigendom zijn van het bedrijf. Voor het proces zakelijk vervoer is het bedrijf altijd genoodzaakt om de energie-audit uit te voeren.

Let op: wanneer de eigenaar van het gebouw zelf niet EED-plichtig is en jouw bedrijf de enige huurder van het gebouw is, dan is het bedrijf ook verantwoordelijk voor de energie-audit rondom de processen, gebouwen en installaties.

Nee, wanneer een bedrijf gedurende een boekjaar het aantal van 250 FTE bereikt of een omzet van meer dan 50 miljoen behaalt, is het niet direct EED-plichtig. Het bedrijf wordt pas EED-plichtig wanneer het gedurende twee opeenvolgende boekjaren aan een van de twee voorwaarden voldoet.

Investering

Benieuwd naar de kosten? Graag hadden we hier een kant-en-klare prijs genoemd, maar omdat er zoveel verschil tussen de EED-plichtige bedrijven is doen we dit niet. Zodat we zeker weten dat u een scherp aanbod ontvangt.